

In tradingland kom je regelmatig de termen OCO-order en OSO-order tegen. Wat zijn dit eigenlijk voor orders, wanneer gebruik je ze en hoe werkt het achter de schermen? OCO staat voor Order-Cancels-Order of in goed Nederlands: De ene schrapt de andere. Maar daarmee weten we eigenlijk nog steeds niets. Om te begrijpen hoe deze order werkt moeten we eerst weten wat er met een order gebeurt die je naar de markt stuurt, via je broker natuurlijk. Als je een kooporder stuurt om at market in de markt te gaan, dan wordt deze order in de regel direct uitgevoerd. Geef je echter een limietprijs of een stopprijs mee, dan wordt zo’n order pas uitgevoerd als de prijs aan de criteria voor de order voldoet. Voor een stop-order in een long positie geldt dan dat de prijs een bepaald minimum niveau aantikt of overschrijdt. Bij een limietorder moet dan juist een bepaald maximum niveau worden aangetikt of overschreden. Voor een short positie is het natuurlijk precies andersom. Als je een stop- of een limiet order naar de markt stuurt worden ze dus niet direct uitgevoerd, maar komen ze in het orderboek te staan. Bereikt de prijs het niveau waarmee de order uitgevoerd kan worden dan gebeurt dat ook. De order wordt gevuld en verdwijnt uit het orderboek.
De essentie is dat je maar één ervan uitgevoerd wil hebben: òf je stoploss wordt geraakt, òf je target wordt gehaald.
Vaak zul je twee orders in het orderboek hebben staan, bijvoorbeeld een positie met een target en een stoploss. Stel je bent long in de markt gegaan op een niveau van 75. Je stoploss wil je op 70 hebben en je target op 85. Dan moet je dus twee orders naar het orderboeksturen: een stoporder op 70 en een limietorder op 85. De essentie van deze twee orders is dat je maar één ervan uitgevoerd wil hebben: òf je stoploss wordt geraakt, òf je target wordt gehaald. Maar het orderboek weet dat natuurlijk niet, tenzij je het hem vertelt. En dat doe je met een OCO-order: wordt één van de orders gevuld, dan wordt de andere uit het orderboek geschrapt.
Order sends order
Naast de OCO-order bestaat er ook nog de OSO-order, Order-Sends-Order. Je snapt het waarschijnlijk al: wordt een order gevuld dan stuurt hij een nieuwe order naar het orderboek. Ook dit komt in de praktijk regelmatig voor. Het duidelijkste voorbeeld is als je met een limietorder de markt in wil en daarna een stoploss en target wil zetten. De marktprijs is nu 72. Zodra de prijs is gestegen naar 75 verwacht je dat de prijs zal doorstijgen naar 85. Om je kapitaal te beschermen wil je een stop loss hanteren op het niveau 70. Je laat je broker nu een OSO-order in het orderboek zetten om long te gaan zodra het prijsniveau 75 bereikt wordt, een buy at limit 75 order dus. Dit is de ene helft van de OSO order. We moeten nu nog een tweede order ingeven om de OSO te completeren. Deze zal in het orderboek worden geplaatst als de eerste limietorder wordt gevuld. Voor deze tweede order kiezen we een OCO-order waarmee in één keer het target en de stoploss zetten. Deze wordt dus pas in de markt gezet als er ook daadwerkelijk een positie is waarvoor het target en de stop loss moeten gelden.